Hopp til hovedinnhold

Prosesslederstudiet Oppvekst i ROMERIKE

Om programmet

Prosessledelse i praksis for ledere og mellomledere i skole, barnehage og oppvekstfeltet.

Gjennom en kombinasjon av teori, praktiske eksempler og konkrete metoder, vil deltakerne lære hvordan de kan skape mer engasjement, motivasjon, kreativitet og trygghet.

Merk! Kurset er godkjent av KS for OU-støtte til alle ledere og ped.ledere i kommune og fylkeskommune. Les mer

Kursdagene: 09.00-15.30
Kurssted: Lillestrøm og Lørenskog

Pris
38 900,-
Samling 1
Dato: 27. – 28. november 2024Sted: Lillestrøm
Samling 2
Dato: 30. – 31. januar 2025Sted: Digitalt
Samling 3
Dato: 04. – 05. mars 2025Sted: Lørenskog

Praktisk inn mot oppvekstfeltet

Alt du lærer på kurset skal være lett å ta i bruk enten du jobber som leder i skole, barnehage eller andre arenaer i oppvekstfeltet. Vi har derfor valgt ut metoder og verktøy som kan brukes på ulike arenaer med hovedvekt på skole og barnehage, men også innen andre områder av oppvekstfeltet:

  • I møte med medarbeiderne, for eksempel i form av profesjonsfellesskapet, eller i en avdeling, kan det handle om å lede utviklingstiden, lede teamarbeid, arbeide med tverrfaglig samarbeid osv.
  • I klasserommet eller i avdelingen i møte med barn og unge, vil det kunne dreie seg om å drive involverende og styrkebaserte lærings- og utviklingsprosesser, jobbe med relasjoner og klassemiljø/psykososialt læringsmiljø, eller arbeide med sentrale deler av læreplanen eller rammeplanens innhold. Blant annet knyttet til temaene demokrati og medborgerskap, livsmestring, dybdelæring, og mangfold og respekt. Disse er alle tett knyttet til samskapende praksiser der sosial læring står sentralt.
  • I foreldremøter vil prosessledelse hjelpe ledere og lærere/pedagogiske ledere å involvere foreldre på meningsfulle måter slik at de blir reelle samarbeidspartnere.

HVEM DELTAR

Målgruppa for kurset er ledere og mellomledere i skole, barnehage og oppvekstfeltet. Kurset passer også andre ansatte i oppvekstsektoren som ønsker å lede involverende og samskapende prosesser.

TEORETISK GRUNNLAG

Prosesslederstudiet for ledere i skolen bygger på teoretiske perspektiver fra en rekke pedagogiske tenkere som er inspirert av systemisk teori, sosialkonstruksjonisme, positiv psykologi og aksjonslærings-/aksjonsforskningsfeltet. Her kan du lese litt mer om disse perspektivene.

LED-SKOLE / KS

Lent har eksistert siden 2003 og har undervist om eller ledet prosesser i skoler, kommuner/fylkeskommuner, bedrifter og frivillige organisasjoner siden den tid. En rekke lærere, skoleledere og mellomledere i skolen har tatt prosesslederstudiet de siste årene. Lent er også en av leverandørene i KS sin satsing i skolen

Hva kan kurset hjelpe deg til å oppnå?

Kurset gir deg ferdigheter om praktisk prosessledelse som kan hjelpe deg til å jobbe med tema som:

  • Hvordan involvere både barn/elever, lærere/ansatte, foreldre og ledere i viktig utviklingsarbeid feks implementering av fagfornyelsen/rammeplaner eller andre større endringsarbeider?
  • Hvilke metoder og verktøy kan brukes både i kollegafellesskapet, blant barn/elevene og på foreldremøter for å fremme kreativitet og engasjement i felles utvikling av skolen/barnehagen/virksomheten?
  • Hvilke metoder og verktøy kan brukes til å fremme tema som demokrati, medborgerskap, dybdelæring og tverrfaglig samarbeid?
  • Hvordan lede lærings- og utviklingsprosesser der den enkelte blir verdsatt og bidrar konstruktivt inn i fellesskapet?
  • Hvordan lede gode, involverende prosesser, både i fysiske og digitale omgivelser?

Innholdet i kurset bygger på boka: Praktisk prosessledelse i skolen – å lede samskapende lærings- og utviklingsprosesser» (ISBN: 978-82-446-2365-0), som er skrevet av Lent sine medarbeidere.

Litt om samlingene

Prosesslederboka og boka Prakstisk prosessledelse i skolen

Som deltaker kan du velge mellom to bøker som kursmateriell (inkludert i kursavgiften). Disse danner grunnlaget for innholdet på programmet. Jobber du i skolen vil "Skoleboka" være mest aktuell. For ansatte i barnehagen eller andre områder i oppveksfeltet passer Prosesslederboka best.

Se her
«Jeg vet jo at vi skal bygge profesjonsfellesskap, utvikle gruppepsykologisk trygghet og lære av hverandres praksiser for å lykkes i klasserommet, men synes det er vanskelig å få det til i praksis. Nå har jeg fylt opp verktøykassa mi og gleder meg til å sette i gang!»
SkolelederSkoleleder i Bærum kommune som har deltatt på Prosesslederstudiet