Hopp til hovedinnhold

Styrkebasert prosessledelse vs problemløsende prosessledelse

Publisert:

For å tydeliggjøre hva som ligger i styrkebasert prosessledelse, kan vi sette opp problemfokusert eller problemløsende prosessledelse som dens motpart.

Tabellen

Tabellen lenger ned blir litt oppkonstruert, men den bidrar til å belyse poenget; det går fint an å lede prosesser med utgangspunkt i begge tilnærmingene, men ved å endre fokus får du forskjellig dynamikk i prosessene og annen type kunnskap utløses. Under teoretisk grunnlag og positiv psykologi kan du lese mer om hva som ligger ”under” den styrkebaserte tilnærmingen.

Hva skiller problemløsende prosessledelse og styrkebasert prosessledelse?

Etter vår mening er det som hovedsakelig skiller problemløsende prosessledelse og styrkebasert prosessledelse, spørsmålene som stilles. Spørsmålenes kraft kan ikke undervurderes. Mange praktikere innenfor prosessledelsesfeltet har anvendt styrkeperspektiv i mange tiår, noen bevisst og andre ubevisst. Ofte er metodene og verktøyene sammenfallende på mange områder, men det prosesslederen spør etter, løfter fram og fokuserer på kan være ganske forskjellig. Under er forskjellene beskrevet i en tabell.

Nøytral prosessledelse

Midt i mellom disse to tilnærmingene kunne det stått ”nøytral” prosessledelse som en tilnærming. Det ville vært en måte å beskrive prosessledelse på som både fokuserer på problemer og muligheter. Og det er kanskje der de fleste som leder prosesser befinner seg. Erfaringen vår er at dersom man velger ”nøytrale” spørsmål eller spørsmål som både skal se etter det positive og det negative ved en sak, så vil det negative fokuset ta overhånd. Dette er det også forskningsmessig belegg for å hevde. Se også eksempelet på evalueringsmøte for å lese mer om forskjellen på formulering av spørsmål.

(https://www.lent.no/wp-content/uploads/2015/09/Skjermbilde-2020-09-29-kl.-11.00.26.png)

Skrevet av Pål Tanggaard, Lent

Ønsker du å lære med om styrkebasert prosessledelse og trene på din prosesslederrolle? Da er Prosesslederstudiet noe for deg.

Fagartikler

Se alle artikler