Fra framtidsbilder til noe konkret og brukbart
Publisert:
Framtidsbilder gir en idé om hvordan framtida skal se ut både for individer og organisasjoner. Det handler om å skape en visjon av en framtid hvor alle mulige drømmer for individet eller organisasjonen er realisert.
Denne visjonen om framtid er en grunnleggende tanke i Appreciative Inquiry. Gjennom å benytte Appreciative Inquiry som tilnærming kan man beskrive det nye og ukjente som man ikke har sett før, og man skaper rom for innovasjon og nye tanker. Det er flere metoder som kan anvendes for å lage framtidsbilder som ender i noe konkret og brukbart.
En metode som kan anvendes er å lage framtidsbilder hvor hensikten er å finne ut av hvordan en ønsket framtid skal se ut. Gjennom å anvende denne metoden kommer man fram til små tekstbidrag som beskriver framtiden. Metoden kan utvides til å lage et kreativt uttrykk av tekstbidragene. Alternativt kan man anvende verktøyet til å visualisere en situasjon hvor man har oppnådd det man ønsker å oppnå. Framtidsfortellingen handler om å forestille seg en framtid hvor de livgivende faktorene/suksessfaktorene er til stede, slik at situasjonen er den beste mulige situasjonen man kan forestille seg. Gjennom å gjøre dette er det lettere å holde fokus mot målet.
Hvis man har laget framtidsbilder eller gjennomført drømmefasen i en (5D-) prosess, kan man benytte seg av gåseegg-metoden (også kalt A-B-C-modellen) for å konkretisere framtidsbildet. Gjennom å anvende denne metoden identifiseres strukturer som muliggjør drømmen. Gåseegget bygger på prinsippet om at en egenskap ved organisasjoner er strukturene som muliggjør handling, og at det er vi som mennesker som skaper strukturene gjennom en sosialkonstruksjonistisk tilnærming til virkeligheten.
Fagartikler

Hva er Appreciative Inquiry?
Appreciative Inquiry er en tilnærming til organisasjonsutvikling der man leter etter og tar utgangspunkt i det som fungerer aller best i organisasjonen og lærer av dette for å skape nye suksesser framover. Også kjent som anerkjennende organisasjonsutvikling.

Hva er sosialkonstruksjonisme og hvilken betydning har det i organisasjonsutvikling?
Organisasjoner er i kontinuerlig forandring. Når vi leder prosesser i organisasjoner, er vi opptatt av å finne måter å forstå og beskrive organisasjonen på som i seg selv bidrar til å oppnå de resultatene medarbeidere og ledere ønsker. Sosialkonstruksjonistiske tilnærminger er i så måte til praktisk hjelp.
Hvordan kan vi snu samtaler om problemer til å bli samtaler om ønsker og drømmer?
Samtaler om ønsker og drømmer utløser energi og optimisme. Ferdigheter i å bidra til slike samtaler kan trenes opp gjennom ABCDE‐metoden.
