På hvilken måte kan fasiliteringskompetanse bidra til endring?
Publisert:
Kompetanse i å lede og fasilitere kan bidra til at flere opplever å bli hørt. En god fasilitator skaper trygghet i rommet og en opplevelse av at det er trygt å bidra og trygt å uttrykke meninger, ønsker og behov. At flere på denne måte tar en plass og får en stemme kan bety at flere opplever indre motivasjon. I Lent snakker vi ofte om dobbel perspektivet, med dette menes at vi skaper resultater samtidig som folk opplever å ha det godt.

Fasiliterings-/prosesslederkompetanse spiller en avgjørende rolle i endringsprosesser i organisasjoner. Denne typen kompetanse innebærer evnen til å lede grupper gjennom kompleksitet, ved å skape struktur og fremme en inkluderende atmosfære der alle stemmer blir hørt. Fasilitering sikrer effektiv kommunikasjon og samarbeid, som er essensielt for å navigere i endringer.
Ved å anvende fasiliteringskompetanse kan ledere og team identifisere og adressere utfordringer på en konstruktiv måte. Dette inkluderer å utvikle en felles forståelse for endringens mål, skape engasjement og eierskap til prosessen, og tilrettelegge for åpne diskusjoner som fremmer kreativ problemløsning. Denne tilnærmingen hjelper organisasjonen med å overvinne motstand mot endring ved å involvere ansatte aktivt i utformingen av fremtiden.
I tillegg fremmer fasiliteringskompetanse læring og utvikling innad i organisasjonen - lærende organisasjoner. Gjennom velstrukturerte workshops og møter, kan individer og team utforske nye ideer, eksperimentere med nye arbeidsmetoder, og utvikle kompetanser som er nødvendige for å lykkes i en stadig endrende verden.
Effektiv fasilitering fører til bedre beslutningstaking, ved at den sørger for at alle perspektiver blir vurdert og at beslutninger er basert på bred enighet. Dette styrker organisasjonens evne til raskt å tilpasse seg nye forhold og utfordringer, sikrer bærekraftig vekst og innovasjon.
I sum er fasiliteringskompetanse kritisk for å lede organisasjoner gjennom endringsprosesser. Den understøtter en kultur av samarbeid og kontinuerlig forbedring, som er avgjørende for å oppnå langsiktig suksess i et stadig skiftende marked.
Trenger du å trene på dette?
På Prosesslederstudiet vektlegger vi betydningen av gode oppstarter, vi snakker om å gå sakte for å kunne går fort. Vi tror at ved å delta på prosesslederstudiet vi du få en økt forståelse for relasjoners betydning for gode prestasjoner. Du vil få verktøy og bevissthet rundt at det kan tas grep om og ansvar for måten folk blir knyttet sammen eller ikke. Vi viser gjennom eksempler at noen enkle grep kan skape trygghet og berede grunnen for felles innsatser og resultater.
Fagartikler

Hva er forskjellen på fasilitering og prosessledelse?
Fasilitering og prosessledelse brukes i en del sammenhenger om hverandre, men det er noen forskjeller i begrepsforståelsen som vi løfter fram i denne artikkelen og som kan være til hjelp når du skal innta rollen som fasilitator eller prosessleder.

Hvorfor prosessledelse?
Mange i privat og offentlig sektor opplever det utfordrende å fylle rollen som leder, prosjektleder, rådgiver eller koordinator i egen organisasjon. De skal ikke bare lede andre mennesker i komplekse prosesser, men også i de mindre møtene i arbeidshverdagen. Veldig ofte er det da krav til at de skape engasjement, aktiv deltakelse og eierskap, som igjen skal bidra til positiv utvikling og endring for å nå organisasjonens mål. Det er ikke alltid så enkelt!

Hvordan lage fokus for en prosess eller et møte jeg skal lede?
Å lage fokus for en prosess eller et møte man skal lede kan være utfordrende. Ofte beskriver heller medarbeidere det de ikke ønsker seg i stedet for det de faktisk ønsker seg. Nedenfor har vi plukket ut tre ulike fokusmetoder som vi mener kan være til hjelp i forkant av møter eller prosesser.
