Få bedre tjenester, produkter og resultater gjennom bruk av prosessledelse
Publisert:
Dersom man legger til rette for at menneskene kan bruke sine ressurser på en kreativ og god måte i et fellesskap, vil det nesten alltid oppstå resultater som ikke ville blitt skapt av enkeltpersoner.

Kreativitet i fellesskap
Måten man kommer fram til disse resultatene, produktene eller tjenestene, er avhengig av hva slags prosessdesign man velger. Dersom det er viktig å være veldig nyskapende og innovativ, vil man prøve å legge til rette for en mest mulig kreativ og åpen prosess. Det kan være aktuelt å bruke mye tid på åpne-opp-fasen. Dersom det er en tjeneste som skal modifiseres og endres i noen grad, vil man trolig velge en prosess som har mindre åpenhet i seg.
Åpne – integrere – lukke
"Kreative prosessers rytme". I kreative prosesser uten forutbestemt svar, opererer vi gjerne med tre forskjellige faser: Åpne opp, integrere, og lukke ned (Kaner & Lind, 1996). En prosess kan gå gjennom denne syklusen en eller flere ganger. Modellen viser hvordan prosesser ofte har en slags ”pustebevegelse” eller rytme som følger logikken i åpne-integrere-lukke modellen. Vi puster inn (åpner opp) og puster ut (lukker). Som alle modeller, er dette en forenkling av virkeligheten, men den er nyttig for å forstå hvorfor ulik dynamikk og energi kan oppstå underveis i en prosess. Som fasilitator eller prosessleder kan det hjelpe deg å vite hvilken fase du befinner deg i, slik at du kan forberede deg på hvordan du kan lede deltakerne hensiktsmessig i de ulike fasene. Når det er sagt, vil fasene gli litt inni hverandre fordi hver fase vil ha noen elementer av de andre fasene i seg.

Det synlige utkomme av prosessen vil som regel være idéer til nye tjenester og produkter, eller forbedringer av eksiterende tjenester og produkter. Det kan også være resultater i from av en omforent forståelse av et tema, økt motivasjon for å gjennomføre en organisasjonsendring, utkast til en ny strategiplan, etc.
- Les mer om «åpne-integrere- lukke» på prosessverktøy.no
Referanser:
Kaner, S. & Lind, L. (1996). Facilitator`s guide to participatory decision-making. Philadelphia, Pennsylvania: New Society Publishers.
Prosesslederstudiet
Ønsker du/dere å lære mer om prosessledelse og trene på prosesslederrollen? Da anbefaler vi deltakelse på Prosesslederstudiet - en prosessledertrening som går over tre samlinger.
Se her
Her er noen utvalgte fagartikler:

Hvorfor prosessledelse?
Mange i privat og offentlig sektor opplever det utfordrende å fylle rollen som leder, prosjektleder, rådgiver eller koordinator i egen organisasjon. De skal ikke bare lede andre mennesker i komplekse prosesser, men også i de mindre møtene i arbeidshverdagen. Veldig ofte er det da krav til at de skape engasjement, aktiv deltakelse og eierskap, som igjen skal bidra til positiv utvikling og endring for å nå organisasjonens mål. Det er ikke alltid så enkelt!

Hva er forskjellen på fasilitering og prosessledelse?
Fasilitering og prosessledelse brukes i en del sammenhenger om hverandre, men det er noen forskjeller i begrepsforståelsen som vi løfter fram i denne artikkelen og som kan være til hjelp når du skal innta rollen som fasilitator eller prosessleder.

Hva er forskjellen på prosjektledelse og prosessledelse?
Mange arbeidsoppgaver og roller krever at du kan å lede prosjekter, og som prosjektleder er man automatisk ansvarlig for å styre prosessen, selv om man kanskje ikke alltid er klar over det. Men hva er egentlig forskjellen mellom å være prosjektleder og prosessleder?
