Hopp til hovedinnhold
magnifying-glassSøk

Hva er styrkebasert prosessledelse?

Publisert:

Denne tilnærmingen er rotfestet i positiv psykologi og står i kontrast til tradisjonelle ledelsesmetoder som ofte legger vekt på å identifisere svakheter og problemer for å forbedre ytelse.

personlige styrker

Styrkebasert prosessledelse handler om å undersøke og bruke både individers og gruppers styrker når man skal skape resultater og løsninger sammen. Vi er da gjerne på jakt etter å undersøke og forsterke det som fungerer godt, lete etter muligheter og potensialer, mer enn å eliminere feil og mangler..

Denne tilnærmingen bygger på ideen om at når medarbeidere får mulighet til å bruke og utvikle sine styrker i arbeidet sitt, vil de være mer motiverte, engasjerte og produktive. Ved å fokusere på styrker fremfor svakheter, kan ledere skape et positivt arbeidsmiljø som fremmer trivsel, læring og personlig vekst.

Fordelene ved styrkebasert prosessledelse mener vi inkluderer økt trivsel, motivasjon og engasjement hos medarbeidere, bedre samarbeid og teamarbeid, og økt produktivitet og resultater. Ved å bygge på ansattes styrker kan organisasjoner oppnå en mer positiv og bærekraftig arbeidskultur.

Styrkebasert prosessledelse inneholder vanligvis følgende trinn:

  1. Identifisere styrker: Lederen arbeider med individuelle medarbeidere og team for å identifisere deres unike styrker og talenter. Dette kan gjøres gjennom samtaler, vurderinger eller spørreskjemaer.
  2. Styrkebasert oppgavedeling: Lederen tilpasser oppgaver og roller basert på de ansattes styrker. Dette innebærer å gi medarbeidere mulighet til å bruke og utvikle sine styrker i arbeidet sitt.
  3. Videreutvikle styrker: Leder og medarbeidere gir hverandre støtte, veiledning og ressurser for å hjelpe med å ta i bruk og forbedre sine styrker. Dette kan inkludere opplæring, mentorskap eller muligheter for læring og vekst.
  4. Anerkjennelse og belønning: Lederen (og andre medarbeidere) anerkjenner og belønner sine medarbeidere for deres innsats og resultater basert på deres styrker. Dette bidrar til å opprettholde motivasjonen og engasjementet hos medarbeiderne.