Hva er prosessledelse?
Publisert:
Vi befinner oss i prosesser av ulike størrelse hele tiden, i hverdagen og på arbeidsplassen. En prosessleder tilrettelegger for at deltakerne skal oppleve eierskap og engasjement på veien mot et godt, felles resultat. Dette kan være i møter, medarbeidersamtaler, workshops etc.

Prosessledelse er ferdigheter i å skape rom for deltakelse og dialog der de involverte får brukt sine ressurser til å skape felles resultater. God prosessledelse vil bidra til at deltakerne bruker sine personlige styrker og kjenner på eierskap, kreativitet og engasjement underveis og vilje til å følge opp beslutninger i etterkant.
Styrkebasert prosessledelse handler om å undersøke og bruke både individers og gruppers styrker når man skal skape resultater og løsninger sammen. Vi er da gjerne på jakt etter å undersøke og forsterke det som fungerer godt, lete etter muligheter og potensialer, mer enn å eliminere feil og mangler.
Prosesser foregår på ulike nivåer – fra en samtale med seg selv til noe som omfatter hele organisasjoner eller et helt samfunn.
Prosesser på ulike nivåer:
- En samtale med seg selv
- En samtale mellom to mennesker
- Et møte mellom få mennesker (møteledelse)
- En tydelig oppgave som går over en avgrenset periode med en tydelig gruppe med et antall møtepunkter (noen ganger definert som er prosjekt)
- En konkret endring eller transformasjon som skapes eller håndteres over en mer avgrenset periode
- Å se avdelinger som en helhet med et eget liv, og samtidig en del av en større helhet
- Å se organisasjoner som en levende, pågående prosess, i en kontekst som endrer seg

Fagartikler

Hvordan definere prosessledelse?
Prosessledelse er et felt i vekst og blir definert på ulike måter. I denne korte teksten kan du lese om tre ulike definisjoner som vi i Lent liker.

Hva er styrkebasert prosessledelse?
Denne tilnærmingen er rotfestet i positiv psykologi og står i kontrast til tradisjonelle ledelsesmetoder som ofte legger vekt på å identifisere svakheter og problemer for å forbedre ytelse.

Hvorfor prosessledelse?
Mange i privat og offentlig sektor opplever det utfordrende å fylle rollen som leder, prosjektleder, rådgiver eller koordinator i egen organisasjon. De skal ikke bare lede andre mennesker i komplekse prosesser, men også i de mindre møtene i arbeidshverdagen. Veldig ofte er det da krav til at de skape engasjement, aktiv deltakelse og eierskap, som igjen skal bidra til positiv utvikling og endring for å nå organisasjonens mål. Det er ikke alltid så enkelt!
